Türkiye Halkları Sandıkta Ne Dedi?

Türkiye Halkları Sandıkta Ne Dedi?

Kategoriler / Basında KAMER

Türkiye Halkları Sandıkta Ne Dedi?

2015 Genel Seçimlerinde Türkiye Halkları Ne Dedi?

Seçimden üç gün önce patlayan bombaların acısı ile ağlayan Diyarbakır, seçim sonuçları açıklanınca bu sefer sevinçten ağladı. Acı yerini sevince bıraktı, coşkulu bir gece yaşandı.

Evimin penceresinden hem acıya hem sevince ortak olurken, bu halkı bir uçtan diğer uca savrulan duygularla sınayan bu düzene kahrettim.

Çünkü bu duygusal savrulmaya neden olan sadece mecliste temsil edilebilmek gibi doğal bir istekti.

Seçim sonuçlarının verdiği mesajlara gelince;

- Kürt halkı Türkiyeli dostlarının desteği ile ilk mesajını PKK’ ye verdi bence.

Dedi ki; “Biz demokratik, sivil siyasetin önünü açarız, bir daha silahlara sarılmayın.  Silahların patlamadığı bir Türkiye’de HDP’nin gücü giderek artacaktır. HDP Türkiye’de temsili demokrasi geleneğini başlatarak her türlü sorunu çözecek bir model yaratabilir.“

- Cumhurbaşkanına güçlü bir mesaj çıktı seçimden.

Halk “Seni %52 ile Cumhurbaşkanı yaptık. Bununla yetinmeliydin. Başkanlık istemiyoruz.”dedi.

- AK Parti’ye önemli bir mesaj çıktı.

“Sen hala birinci partisin ama çoğunlukla çoğulculuğun farkını anlaman için tek başına hükümet kurmanı istemiyorum. Meclisteki diğer partilerle dayanışmanın yollarını ara. “ dedi.

- CHP’ye ise

“İyi gidiyorsun ama yeterli değil. Daha fazla gayret et” mesajı çıktı.

2015 seçim sonuçları ve kadınlar

Ak Parti'den 42, HDP'den 31, CHP'den 21, MHP'den de 4 kadın Meclis'e girdi. 

Ancak oranlara bakacak olursak Meclis’teki kadın oranının ilk kez %18’e yükselmesini sağlayan parti HDP’ dir. Partinin kadın milletvekili oranı %40 görünüyor.

HDP’yi %16 oranıyla AK Parti ve CHP izliyor. AK Parti için çok düşük bir oran. Bu bize AK Partideki kadın temsil oranının düşüklüğünün asıl sebebinin başörtüsü olmadığı gösteriyor.

Ne olacak?

Türkiye bir koalisyon hükümeti ile yönetilecek. Ancak bütün partiler AK Parti ile bir koalisyon hükümeti kurmayacaklarını açıklıyorlar. Bu yeni bir seçim demektir. Yeni bir seçime halkın vereceği cevabı hiçbir parti hesaplayamaz.

Ben, yeni bir anayasa ve bir demokratikleşme paketi üzerinde uzlaşmak şartıyla HDP’nin herhangi bir koalisyon hükümetine destek vermesi gerektiğini düşünenlerdenim.

Nebahat Akkoç

08.06.2015

 

Bianet... http://www.bianet.org/bianet/toplum/165185-turkiye-halklari-sandikta-ne-dedi