Nebahat Akkoç: Hiçbir Kadın Tecavüzcüsüyle İsteyerek Evlenmez

Nebahat Akkoç: Hiçbir Kadın Tecavüzcüsüyle İsteyerek Evlenmez

Kategoriler / Basında KAMER

Nebahat Akkoç: Hiçbir Kadın Tecavüzcüsüyle İsteyerek Evlenmez

shadow

 

Nebahat Akkoç'un bianet'ten Çiçek Tahaoğlu'na verdiği röportaj

"Hiçbir Kadın Tecavüzcüsüyle İsteyerek Evlenmez"

KAMER kurucusu Nebahat Akkoç, "Cinsel istismarın kendisi bizatihi şiddet demektir. Kanun önergesinde bir mağdur ve failden bahsetmektedir. Bu da söz konusu ilişkide rıza olmadığının ikinci bir göstergesidir" dedi.

Çiçek Tahaoğlu

Cinsel istismar suçlarında, fail ve mağdurun evlenmesi halinde cezasızlık öngören kanun önerisini bianet’e değerlendiren KAMER kurucusu Nebahat Akkoç,  “Bu önerge ile zaten henüz baş edilememiş olan tecavüz kültürü daha fazla güçlenecektir” dedi.

Dün AKP’li vekillerin Meclis’e sunduğu önergede “Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçundan, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir” ifadeleri kullanıyordu.

Akkoç, önerinin kendisinin çelişkili olduğunu söylerken, cinsel istismarın bir şiddet biçimi olduğunu hatırlattı. Önergede “fail” ve “mağdur”dan bahsedildiğini vurgulayan Akkoç, yasanın yazımının dahi rıza olmadığı bir şiddet ilişkisine işaret ettiğini bellirtti:

“Söz konusu önergenin gerekçesinde yazılı olan ‘Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın işlenen cinsel istismar’ cümlesi kendi içinde ciddi bir çelişki taşımaktadır. Belli ki şiddetin tanımı ile ilgisi olmayan kişiler tarafından yazılmıştır.

“Çünkü cinsel istismarın kendisi bizatihi şiddet demektir. Kafa göz kırılmış olması gerekmez.

“Zaten gerekçenin devamı bir mağdur ve failden bahsetmektedir. Bu da söz konusu ilişkide rıza olmadığının ikinci bir göstergesidir."

“Kadınlar tecavüzcülerle isteyerek evlenmez”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önergenin erken yaşta evlendirilip çocuk sahibi olan kadınlar ve ailelerine yönelik olduğunu söylemişti.

Akkoç, bu açıklamayı ise şöyle değerlendirdi:

“Bugüne kadar hiçbir kadının isteyerek tecavüzcüsü ile evlendiğine tanık olmadım, duymadım.

“Bir tecavüz durumunda bile kadının suçlandığını, tecavüzcüsü ile evlenmek zorunda bırakıldığını hepimiz biliyoruz. Bu kadınların birçoğu yaşamlarını acı içinde sürdürmektedir.

“Bakan’ın kastettiği gibi sonradan tecavüzcüsüne alışan, ya da alışmayan ama çoluk çocuk sahibi olan kadınlar vardır. Bu kadınlar tecavüz yaşamak, tecavüzcüsü ile evlenmek zorunda kalmak, ardından da çoluk çocuklarıyla ortada kalmak gibi zincirleme mağduriyetler yaşamıştır.

“Ama bu mağduriyetin giderilmesinin yolu bu önerge değildir, olamaz.

“Bu önerge ile zaten henüz baş edilememiş olan tecavüz kültürü daha fazla güçlenecektir.”

http://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/180861-hicbir-kadin-tecavuzcusuyle-isteyerek-evlenmez