Almanya-Fransa İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü Nebahat Akkoç'a Verildi

Almanya-Fransa İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü Nebahat Akkoç'a Verildi

Kategoriler / Ödüllerimiz

Almanya-Fransa İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü Nebahat Akkoç'a Verildi

Bu yılki Almanya-Fransa İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü, düzenlenen resepsiyonda insan hakları savunucusu Nebahat Akkoç'a verildi. Fransa Büyükelçisi Hervé Magro ve Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz ödülü Akkoç'a takdim etti.

Nebahat Akkoç'un yaptığı ödül konuşması;

Sayın Büyükelçiler, Değerli Misafirler,
Fransız-Alman ortak ödülü olan bu İnsan Hakları Ödülünü almanın onur ve heyecanıyla içinde bulunduğumuz durumla ilgili birkaç şey söylemek isterim.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin birinci maddesi, “Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar.” der.
Ancak yaşadığımız dünya gösteriyor ki; insanların koşulları eşit değilse, yaşadıkları süreçler adil değilse, eşit olmaları mümkün olamıyor, sonuç da adil olmuyor.
Biz bir yandan kendi ülkemizdeki kadınların yaşadığı eşitsizlik ve adaletsizlikler ile uğraşıyoruz.
Hala eğitim hakkından yararlanamayan, erken ve zorla evlendirilen, her türlü şiddete uğrayan, hayatını kaybeden, adalete erişemeyen milyonlarca kadın var.
Diğer yandan, ülkelerinden kaçmak durumunda kalmış, yaşamak için bir karış toprak arayan, bu uğurda onlarcası, yüzlercesi can veren kadınlara ve çocuklara destek olmaya çalışıyoruz.
Özgürlükten ve eşitlikten çok uzağız.
Türkiye’deki insanların yüzü genellikle Avrupa’ya dönüktür. Avrupa’yı bizim için cazip kılan oralardaki yaşam değil, “Avrupa Değerleridir” İnsan onuruna yakışır koşullarda, özgür ve eşit yaşama özlemidir.
Biz Türkiye’deki kadın kuruluşları en büyük kazanımlarımızı Türkiye’nin aday adayı olduğu ilk yıllarda Avrupa Değerlerini dayanak alarak sağladık.
Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Bütün değerlerin alt üst olduğu böyle dönemlerde insanlığın kurtuluşunun “evrensel insan hakları normlarına sarılmak” olduğunu, bu nedenle Avrupa Değerlerinin çok önemli olduğunu ve hiçbir şeye feda edilmemesi gerektiğini savunuyoruz
Bu ödülü, insana yakışır bir yaşam için mücadele eden tüm kadınlara, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak için durmaksızın çalışan kadın örgütlerine, adil ve eşit bir dünya yaratmak için durmaksızın çalışan KAMER’deki özverili arkadaşlarıma şans ve güç getirmesi dileğiyle kabul ediyorum.
Saygılarımla
14.12.2021
Nebahat Akkoç