Ehram Üretim Atölyesi (Geleceğe İlmek Atmak) - Erzurum

Ehram Üretim Atölyesi (Geleceğe İlmek Atmak) - Erzurum

Çalışmalarımız / Tamamlanan Projelerimiz / SODES Projeleri 2008-2014

Ehram Üretim Atölyesi (Geleceğe İlmek Atmak) - Erzurum

Kadın Girişimciliği Ehram Üretim Atölyesi (Geleceğe İlmek Atmak)

        2012 yılında başlayan bu proje kapsamında, toplumsal cinsiyet rollerini fark etmiş kadınların yaşadıkları şiddetten kurtulmalarını sağlamak bu çaba sırasında onlara destek vermek ve yanlarında durmak amaçlanmıştır. Şiddet ile baş etmeye başlamış kadınlar için istihdam alanları yaratmak ve ekonomik olarak güçlenmelerini sağlamak hedeflenmiştir.

Kadınların ehramı öğrendiği ve ilk ehram tezgahlarının alındığı SODES  projesi, kadınların istihdamı düşünülerek Ehram dokumasını öğrenmelerini sağlamak amacıyla kursların açılması sağlanmıştır.

Erzurum’un unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ehramın farklı modelleri, üretim atölyesinde kalın ve ince ürünler ( kilim, şal, kırlent, çanta, örtüler, seccade, panço, kemer, yer minderi vb.) yapılmıştır.

Erzurum'da ehram, tamamıyla saf koyun yününden yapılır. Koyunun üzerindeki doğal renkler kullanılır. Bunlar; siyah, beyaz, kırmızı, boz, şekeri boz, kahverengi  bunların da açık ve koyu tonlardır. Eskiden ehram, kadınların dış giysi olarak kullandıkları, tek parça halinde örtündükleri sokak giysileri olarak kullanılırmış. Yazılı kaynaklara göre Ehram’ın tahminen 1850 yıllardan beri kullanıldığı belirtilmiştir. Erzurum, Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği tarafından Ehram coğrafi etiketi alınmıştır.​