Gaziantep'te Taksicilere Eğitim Verilecek
Ana yürütücüsü Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği olan ‘Şiddeti Frenliyoruz’ projesi kapsamında KAMER Gaziantep Şubesi ile Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında iş birliği içerisinde odaya bağlı çalışan taksi şoförleri, durakları ile eğitim ve farkındalık eğitimleri verilecek.
Projenin amacı, taksi şoförlerini ayrımcılık, toplumsal cinsiyet ve cinsiyet temelli şiddet, kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelede yasal süreçler ve mekanizmalar hakkında bilgi vermek. Şiddete maruz kalan bir kadının taksilerine binmesi durumunda yasalara ve yönlendirilecek kurumlara dair bilgilenmeleri sağlanacak. Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası iş birliği ile gerçekleşen projede tüm eğitimleri alan duraklarda manifestonun yer alması, taksilerde broşürlerin olması ve araçlarda bulunan 7/24 şiddet hattı yaygınlaşması ile fark yaratılması amaçlanıyor.
KAMER VAKFI Gaziantep Şube Başkanı Burcu Yıldıran, “Ülke çapında, 2020 yılında kayıt altına alınabilen 284 kadın, 2021 yılında haberlere yansıyan 330 kadın cinayeti işlendi. Kadına yönelik şiddetin önüne geçilebilmesi için ulusalda ve yerelde kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve özel sektör iş birliği ile verimli sonuçlar elde etmeye yönelik olarak eylem planları oluşturuldu. Şiddetle mücadelede ilk uygulaması yapılan Gaziantep Şoförler Odası ve Otomobilciler Odası iş birliği ile gerçekleştirilen ‘Şiddeti Frenliyoruz’ projesi ile kamuoyunda farkındalık yaratacak” dedi.
Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, böyle bir projede yer aldıkları için mutlu olduklarını dil getirdi. “Ana yürütücüsü Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği olan ‘Şiddeti Frenliyoruz’ projesi kapsamında KAMER Gaziantep Şubesi ile protokol imzalamaktan son derece mutluyuz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde bir nebzede olsa katkımız olursa o bize yeter. Kadına yönelik şiddet hiçbir şekilde tasvip edilemez, onaylanamaz. Kadına şiddet uygulayanların da en ağır cezaya çarptırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, kadına yönelik şiddetin yasalara rağmen günden güne arttığına dikkat çekti. Yıldıran, “Ne yazık ki 2019 yılında Türkiye’de 474 kadın sadece kadın oldukları için eşleri, sevgilileri ve yakınları olan erkekler tarafından yaşamlarını kaybettiler. Mor Salkım Derneği 7/24 şiddet hattı ve danışma merkezinden hizmet alan şiddete maruz kalan kadınlar ile görüşmeleri sonucunda kadınların şiddet ortamından uzaklaşma durumunda özellikle gece taksi kullandıklarını tespit etti. Ayrıca taksi şoförlerinin, Mor Salkım ile paylaşımlarında araçlarına şiddet gören bir kadın bindiğinde nereye götürüleceği ve ne yapabileceklerine dair bilgi eksiklikleri olduğundan kaygılandıkları tespit edilmiş ve projenin oluşturulmasına karar verildi” ifadelerini kullandı.
Broşürler;